Layihalar nelerdir?
Layihalar en genel anlamıyla Osmanlı İmparatorluğu’nun reformu için hazırlanan raporlar olarak tanımlanabilir. Bunlar kendi aralarında birkaç gruba ayrılır. Bunlardan en bilineni ve en sık kullanılanı reform planlarıdır (Kütükoğlu, 2003).
Hukukta layiha ne demek?
Devlet yetkililerinin ülke sorunlarıyla ilgili olarak zaman zaman hazırladıkları, bulgularını ve çözümlerini ifade eden belgeler. Osmanlıcada dilekçe, yazılı istek, talep, fatura anlamına gelen kelime. Genellikle hukuki bir terim olarak kullanılır.
Dilekçe teatisi ne demek?
Karşılıklı dilekçe verme aşaması (dilekçe teatisi): Dilekçelerin usul ve mevzuata uygun olarak hazırlanması ve davanın tarafları arasında karşılıklı bildirim ve haberleşmenin yapıldığı aşamadır.
Lahya nedir?
Arapça bir kelime olan leiha, “zihinsel bir şeyi yazmak” anlamına gelir.
Layiha niçin hazırlanmıştır?
19. yüzyılın başlarında savaşlar, iç isyanlar ve mali sıkıntılar nedeniyle Osmanlı İmparatorluğu’nun askeri ve mali alanlarında köklü değişiklikler gerekiyordu. Bu amaçla Sultan II, Ragıp Efendi tarafından görevlendirildi. Mahmut’a bir dilekçe sunuldu.
Tebaa anlayışı nedir?
Toplulukla en çok örtüşen kitle. Orta Doğu ülkelerinde sıklıkla gördüğümüz popüler bir topluluk. Eskiden “vatandaş” anlamına gelen bir terimdir. Özne, günümüz vatandaşının ne anlama geldiğini ifade eder.
Islahat layihaları nelerdir?
Yönetim yaklaşımında değişiklik veya yenilik planlayan kurumların kişi veya birimleri tarafından hazırlanan raporlardır.
Cevap layihası ne demek?
Davacı ve cevap dilekçeleri, hukuki işlemlerin temelini oluşturan dilekçelerdir. Dilekçe; yargılamanın başlaması için hazırlanır ve davacının talep ve iddialarını içerir. Cevap dilekçesi, bu talep ve iddialara yanıt olarak hazırlanan ve mahkemeye sunulan dilekçedir.
Temyiz layihası ne demek?
Gerekçeli itiraz (ek başvuru, itiraz başvurusu), itiraz gerekçelerinin belirtildiği bir başvurudur. Daha sonra sunulan itiraz başvurusu veya ek itiraz başvurusu, itiraz incelemesinin kapsamını belirleme amacıyla hangi hukuka aykırılıklara dayanıldığını açıkça belirtmelidir.
Mütelahik ne demek?
Yardımcı davalar, davacının başvurusunda birden fazla hukuki gerekçeye dayandığı davalardır. Müteahhit davasının ayırt edici özelliği, davacının dilekçesinde birden fazla hukuki gerekçeye dayanmasıdır. Takip eden davada yalnızca tek bir başvuru vardır, ancak birden fazla hukuki gerekçeye dayanmaktadır.
Terditli dava nedir?
Çifte dava, davacının aynı davada, aynı davalıya karşı, aralarında birincil-ikincil ilişki kurularak hukuki veya ekonomik olarak ilişkili birden fazla talep ileri sürmesi halinde söz konusu olur (6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, m. 111/1).
Replik düplik ne demek?
Davalının ikinci cevabına duplik dilekçesi denir (HMK m. 136). Kanun buna ikinci dilekçe adını verir. Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzun m. 136’ncı maddesine göre davalı, davacının cevap dilekçesine karşı tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde dava açabilir.
Layiha raporu nedir?
Arapça bir kelime olan leiha, “düşünceli bir şeyi yazmak” anlamına gelir. Osmanlılar dizgiyi rapor ve taslak olmak üzere iki farklı türde belge için kullanırlardı.
Osmanlıca rapor ne demek?
Lâîha kelimesi Arapça kökenlidir ve “düşünüldüğünü yazıya geçirmek” anlamına gelir. Osmanlılar muhtırayı iki farklı belge türü için kullanmışlardır: raporlar ve taslaklar.
Layiha ve risale nedir?
Bu gelenek Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine kadar devam etti. Ancak 18. yüzyıldaki reformlar sırasında yazılan risalelere Arapçada “düşünüldüğü bir şeyi yazmak” anlamına gelen “layihah” adı verildi.
Islahat layihaları nelerdir?
Yönetim yaklaşımında değişiklik veya yenilik planlayan kurumların kişi veya birimleri tarafından hazırlanan raporlardır.
Lahiya rapor nedir?
XVI. yüzyılın ortalarında ortaya çıkmaya başlayan planlar, Osmanlı ekonomi tarihi alanında çalışan araştırmacılar için değerli bilgiler sunmaktadır. En genel anlamıyla, layihalar Osmanlı İmparatorluğu’nun reformu için hazırlanan raporlar olarak tanımlanabilir.
Layiha ve risale nedir?
Bu gelenek Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine kadar devam etti. Ancak 18. yüzyıldaki reformlar sırasında yazılan risalelere Arapçada “düşünüldüğü bir şeyi yazmak” anlamına gelen “layihah” adı verildi.
Islahat ne demek tarih?
Islahat, Arapça barış kelimesinin çoğuludur. “Barış” düzeltme, iyileştirme, düzeltme, kusurları giderme, kötülüğü giderme ve iyileştirme anlamına gelir. “Islah” kelimesinin çoğul hali olan Islahat, düzeltmeler, iyileştirmeler ve düzen getirme anlamına gelir.