İçeriğe geç

Ağza Ve Burna Su Vermeden Abdest Alınır Mı

Gusülde ağız ve burun farz mı?

Gusül hazırlanırken ağza ve buruna su almak farzdır. Ağza verilen suyu boğaza kadar çalkalamak ve suyu iyice buruna çekmek sünnettir.

Yüzümü yıkamadan abdest alınır mı?

Yara yüzde veya ellerde ise etrafını yıkamalı, baş ve ayaklarda ise yarayı mesh etmeli, yaralı yerlerde ise cebir kurallarına uymalıdır. Mesele 335 – Abdest yerinde yara, irin ve kırık yoksa ve su başka bir sebeple bütün yüze ve kollara zarar veriyorsa teyemmüm yapılmalıdır.

Maliki mezhebi nasıl abdest alır?

Maliki mezhebinde niyet, yüzü yıkamak, iki kolu yıkamak, başın tamamını meshetmek, iki ayağı yıkamak, muvalat [dinlenmeksizin uzuvları birbiri ardına yıkamak], delk [yıkanan yeri ovuşturmak] şeklindedir.

Oruçluyken ağza su almadan abdest alınır mı?

Buhari, Savm, 26 [1933]; Müslim, Sıyam, 171 [1155]). Şafii mezhebine göre; abdest veya gusül esnasında ağza ve buruna az miktarda su çarpılırsa ve kazara boğaza akarsa oruç bozulmaz. Çünkü oruçlu iken abdest esnasında ağza ve buruna az miktarda su dökmek müstehaptır.

Ağza su almadan gusül olur mu?

Ancak abdest sırasında ağza ve buruna su vermeyi geciktirmekte bir sakınca yoktur, çünkü gusül için emir zorunlu değildir. Ayrıca ağza ve buruna su içmenin gusül için ön şart olup olmadığı konusunda meşru bir görüş ayrılığı vardır. Dolayısıyla bu konuda aldığınız fetvanın herhangi bir zararı yoktur, çünkü her iki görüşe de uygundur.

En doğru gusül abdesti nasıl alınır?

Abdest almak isteyen kişi niyetle Bismillah okur. Ellerini yıkar, vücudunu her türlü pislikten/maddi kirden temizler ve avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eliyle ağzını üç defa suyla iyice çalkalar, sonra burnuna üç defa su çekerek temizler ve abdestini abdest gibi tamamlar.

Ağız yıkamadan abdest olur mu?

Bu konuda halktan gelen deliller daha güçlü ve daha kesindir. Abdest sırasında ağız ve burnu yıkamak sünnet olduğundan, buna göre hastalık, ameliyat veya herhangi bir sebep göstermeksizin abdest sırasında ağzına ve burnuna su almayı bırakan bir kimsenin davranışı abdestin sıhhatine aykırı değildir.

Sümkürmek abdesti bozar mı?

“Bizim mezhebimize (Şafii mezhebine) göre, bir kimsenin ön ve arka tarafı dışında bir yerden bir şey çıkarsa abdesti bozmaz. Mesela: hacamat kanı, kusmuk ve burun kanı… Bunlar küçük olsun, büyük olsun aynıdır.

Çamaşıra bulaşan beyaz akıntı ile namaz kılınır mı?

İslam, engelli kişilerin dini görevlerini yerine getirebilmeleri için bazı kolaylıklar sağlamıştır. Bu bağlamda, özürlü bir kişinin iç çamaşırına kan, irin, idrar ve irin bulaşması, özür devam ettiği sürece onun namaz kılmasına engel olmayacaktır.

Sürekli gaz çıkarmak abdesti bozar mı?

“Özü şudur ki, bir kimseden çıkan rüzgâr abdesti bozar. Ancak rüzgâr bir kimseden devamlı olarak çıkarsa, namaz kılmak isterse her farz namaz için abdest alması gerekir. Daha sonra, namaz kılarken rüzgâr ondan çıktığında, bu rüzgâr onun namazını bozmaz.

Hanefîler nasıl abdest alır?

Hanefilere göre abdestin vazifeleri Kur’an-ı Kerim’de sayılmıştır (Mâide, 5/6); yüzü yıkamak, dirseklere kadar kolları yıkamak, başı meshetmek, ayakları topuklara kadar yıkamak (Mevsili, el-İhtiyâr, 1/7).

Hanefilere göre gusül abdesti nasıl alınır?

Yani önce ağız ve burun yıkanır, sonra eller dirseklerle birlikte yıkanır. Sonra baştan ayağa kadar yıkanır. Bütün vücudun yıkanması: Abdestten sonra baştan ayağa kadar bütün vücudun su ile yıkanması gerekir. Yıkanırken suyun vücudun her yerine ulaşmasına dikkat edilmelidir.

Oruçlu iken eşiyle sevişmek orucu bozar mı?

Ramazan ayında oruçlu olduğunu bilerek cinsel ilişkide bulunmak orucu bozar ve hem kaza hem de kefaret gerektirir (Buhari, Savm, 30 [1936]; Müslim, Sıyâm, 81-84 [1111]; Ebû Dâvûd, Savm, 37 [2393]; İbn Mâce, Sıyâm, 14 [1671]). Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya kucaklaşmaları ile oruçları bozulmaz.

Oruçluyken 31 orucu bozar mı?

Oruçlu iken elini uzatırsa orucu bozulur ve kaza etmesi gerekir. Bu eylemi yapan kişi sadece orucunu kaza etmekle kalmamalı, aynı zamanda tövbe etmelidir. Elle ifa etmenin kefaret gerektirmemesi, bu eylemin küçük günah olduğu anlamına gelmez.

Sümük yutmak orucu bozar mı?

Alimlerin icmaına göre, oruçlu bir kimsenin midesinde sümük, mukus veya balgam varsa ve bunu önlemek mümkün değilse, o zaman orucu geçerlidir. Çünkü bu durum kasıtsız olarak meydana gelmiştir. Şeyh İbn Usaymin Rahimehullah şöyle demiştir: “Sümük ağza ulaşmazsa beyinden gelir ve mideye ulaşırsa orucu bozmaz.”

Gusül abdesti farzları nelerdir?

Erkek abdestinin farzları: Ağzı yıkamak, burnu yıkamak, vücudun her yerini bir defa yıkamak, açılması zor olmayan sünnet derisinin içini yıkamak, göbek deliğinin içini yıkamak, küpe deliği gibi vücudun herhangi bir yerindeki açık deliği yıkamak.

Ağza almak guslü bozar mı?

Bir koca karısıyla oral ilişkide bulunup meni boşaltırsa, İslami cinsel sağlık hukukuna göre gusül yaptırmak zorunludur; ancak sadece meni (meni öncesi sıvı) gelmişse sadece abdest almak gerekir ve meniyi yıkamak gerekir.

Abdestte burun farz mı?

Bunun sebebi, ağız ve burnun yüzün yıkanması gereken bir parçası olup olmadığı konusundaki ihtilaftır. Hanefi, Şafii ve Maliki âlimlerinin çoğunluğuna göre ağza ve buruna su vermek abdestin sünnetlerindendir (Merghinani, el-Hidaye, 1/16; Nevevî, el-Mecmû’, 1/465; Hattab, Mevâhib, 1/245).

Gusülde ovalamak şart mı?

Gusülde niyet etmek Hanefi sünnetine ve diğer mezheplere göre vaciptir. Bedeni ovalamak, Maliki ve Şafii fakihlerinden Müzeni’ye göre vaciptir; Hanbelilere göre ise gusle besmele ile başlamak vaciptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir