Kimler bağış kabul edebilir?
Bağışı kabul eden kişinin tam fiil ehliyetine sahip olması gerekmez. Gençler ve muhakeme yeteneği zayıf olanlar da bağış kabul edebilir. TBK m. 287/c.
Bağış yapmanın şartları nelerdir?
Bir bağış toplama olayından bahsedebilmek için üç unsurun bulunması gerekir. Bunu bağış yapan kişinin servetinde azalma, bağışı kabul eden kişinin servetinde artış, karşılıksız olması ve karşılıklı iradelerinin uyuşması olarak özetleyebiliriz.
Bağışlama vaadi nedir?
Bağış vaadi: Yasaya göre bağış vaadi, taşınır veya taşınmaz bir nesneyi bağışlama vaadini içeren sözleşmelerdir. Diğer af türlerinden farkı, borcun sözleşmenin akdedilmesiyle ortadan kalkmaması, aksine verme yükümlülüğünün vaatle hayata geçirilmesidir.
Ayırt etme gücü olmayanlar dava açabilir mi?
3) Hukuki ehliyeti olanlar: Ayrımcılık yapma (itiraz etme) hukuki ehliyeti olmayanlar, fiil ehliyetine sahip olmadıkları gibi, dava açma ehliyetine de sahip değillerdir (TMK Madde 13-16). Dolayısıyla, ayrımcılık yapma ehliyeti olmayan çocuklar (küçükler) dava açma ehliyetine sahip değildirler.
Kimler bağışlama yapabilir?
Bağışçı için: Yasal olarak yeterli olan herkes bağışta bulunabilir. Yasal kapasite, tam yasal kapasiteye sahip olmak anlamına gelir. Yasal olarak yetersiz olan kişilerin bağışları, kendileri veya yasal temsilcileri tarafından kendi adlarına yapılırsa geçersizdir (kesinlikle hükümsüzdür).
Bağış yoluyla tapu devri bozulur mu?
Bağışlanan tapu iptal edilebilir mi? Taraflar arasında geçerli bir bağış varsa, vefat edenle yapılan anlaşmaya dayanarak tapunun iptali ve tescili talep edilemez. Aksine, vefat edenin anlaşmasına dayanarak tapuyu iptal etmek için, gizli bağış sözleşmesinin görünürdeki işlemin arkasına gizlenmesi gerekir.
Bağışlama sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?
Bağış sözleşmesi yazılı olmalıdır. Sadece bağışlama vaadi bağışlama sözleşmesi olarak kabul edilemez. Resmi belge noter tarafından düzenlenir.
Anne çocuğuna ev bağışı yapabilir mi?
18 yaşından küçük çocukların dahil olduğu gayrimenkul işlemlerinde, ebeveynler birlikte işlemi gerçekleştirebilirler. Bunlardan biri yoksa, ölüm halinde kalan anne veya babaya ilişkin karar, boşanma halinde ise hakime aittir.
Şartsız bağışları kim kabul eder?
Belediye Kanunu’na göre, koşulsuz bağış kabul etme yetkisi, yönetimin en üst kademesini temsil eden belediye başkanına aittir.
Şartsız bağışları kim kabul eder?
Belediye Kanunu’na göre, koşulsuz bağış kabul etme yetkisi, yönetimin en üst kademesini temsil eden belediye başkanına aittir.
Bağışlanan ev mirasçılar geri alabilir mi?
Bağışçı, sağlığında geri alma nedenini öğrenememişse mirasçıları, bağışçının ölümünden itibaren bir yıl içinde geri alma haklarını kullanabilirler. Bağışçı, bağışta bulunan kişi tarafından öldürülürse mirasçıları bağışı geri alabilirler.
Başkasının adına bağış yapılır mı?
“Başkası adına” bölümünü seçerek bağış sürecini adım adım tamamlayabilirsiniz. Başkası adına bağış yapmak için tek bilmeniz gereken bağış yapacağınız kişinin adını, soyadını ve e-posta adresini bilmenizdir.
Bağış toplamak için izin almak gerekir mi?
Yardım toplama faaliyetinin birden fazla ile yaygınlaşması halinde, yardım toplama faaliyetinde bulunacak gerçek veya tüzel kişilerin bulunduğu ilin valisinden izin alınır ve izin veren valilik ilgili valiliklere ve İçişleri Bakanlığına bildirilir.